Menu

top banner homepage

Luohan Qi Gong

Luohan Qi Gong Τι είναι το Qigong?

Το Qigong είναι μια προληπτική μέθοδος θεραπείας 4000 ετών προερχόμενη από την Κίνα. Ανάλογα με τη μορφή του Qigong έχουμε ασκήσεις που είναι σε ακινησία και ασκήσεις οι οποίες έχουν μια ολόκληρη σειρά συγκεκριμένων κινήσεων και αναπνοών που σκοπό έχουν την καλύτερη υγεία του ασκούμενου μέσα από την ενδυνάμωση του σώματος με φυσικό τρόπο,την νοητική χαλάρωση και την πνευματική διαύγεια.
Έχουν ανακαλυφθεί από τον Guo Morno, ιστορικό και Πρόεδρο της Κινέζικης επιστημονικής ακαδημίας, ευρήματα που υποδηλώνουν την ύπαρξη ασκήσεων αναπνοής στην μπρούτζινη γραφή, Jin Wen, κατά την δυναστεία Zhou D (1100-221 π.Χ.). Επίσης αναφορές για την σημαντικότητα της αναπνοής γίνονται και στο περίφημο βιβλίο Ηuang Di Μeijing της εσωτερικής ιατρικής του οποίου συγγραφέας πιστεύεται ότι είναι ο Ηuang Di. Το βιβλίο σε ένα σημείο αναφέρει κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να μας περάσει απαρατήρητο:
“ Κάποιος θα πρέπει να εισπνεύσει την ουσία της ζωής, να ρυθμίσει την ανάσα για να διατηρεί το πνεύμα και να κρατά τους μύες χαλαρούς. Όταν το μυαλό είναι ήσυχο και άδειο το αληθινό Qi είναι ελεγχόμενο. Αν κρατήσετε το μυαλό σας συγκεντρωμένο τότε ο κίνδυνος της ασθένειας θα εξαφανιστεί.”
“ Αυτοί που έχουν πρόβλημα με τα νεφρά τους μπορούν να κάνουν τις παρακάτω ασκήσεις: νωρίς το πρωί σταθείτε προς το Νότο, αναπνεύστε επτά φορές χωρίς να σκεφτείτε τίποτα.”

Luohan Qi GongΤι είναι το Luohan Gong;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την προέλευση του Luohan Gong έτσι ώστε να αντιληφθούμε την αξία της άσκησης αυτής όπως και την σημαντικότητα της δικής μας θέσης αφού γινόμαστε κοινωνοί αυτής της άσκησης. Γι' αυτό και αξίζει τον κόπο μια ιστορική αναδρομή:
Τον 6ο αιώνα ένας βουδιστής μοναχός από την Ινδία με το όνομα Bodhidarma ή Pu Ti Ta Mo στα Κινέζικα, ήταν ο 36ος πατριάρχης του Μahayana Buddism, έφερε στην Κίνα το Tripitaka -τα τρία Sutras- και ταξίδεψε σε όλη την χώρα. Τελικά εγκαταστάθηκε στον ναό των Shaolin της επαρχίας Xenan. Αυτός ήταν ο ιδρυτής του βουδιστικού Chan αργότερα γνωστού στην Ιαπωνία ως Zen. Σύμφωνα με το θρύλο ο Bodhidarma πέρασε 9 χρόνια κάνοντας διαλογισμό σε μια σπηλιά. Κατά την διάρκεια των εννέα αυτών χρόνων ανακάλυψε ότι η σωματική ακινησία μαζί με το έντονο κρύο και τον άνεμο ήταν η αιτία των σωματικών του πόνων και της κούρασης που ένιωθε. Οι μαθητές του υπέφεραν απο τα ίδια προβλήματα. Ο Bodhidarma δημιούργησε μια σειρά ασκήσεων βασισμένων στην Ινδική γιόγκα, στην Κινέζικη καλή υγεία, στην συνεχόμενη άσκηση και στην κίνηση των άγριων ζώων τα οποία είχε παρατηρήσει. Αυτή η σειρά ασκήσεων είναι γνωστή ως “Τα χέρια των 18 μοναχών” και θεωρείται πως από αυτές τις ασκήσεις δημιουργήθηκε το Shaolin Chuan Fa.

Σύμφωνα με μερικούς συγγραφείς κατά τη διάρκεια της δυναστείας Υuan (1264-1368) “ Τα χέρια των 18 Luohan” επεκτάθηκαν σε 72 κινήσεις και αργότερα σε 173 και αποτέλεσαν τη βάση για το Shaolin Chuan Fa. Είναι βασικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το Luohan Gong δεν είναι ακόμα μια κινέζικη άσκηση που μας ήρθε στη Δύση. Το Luohan Gong είναι η αρχική μορφή μιας μεθόδου προληπτικής θεραπείας των προβλμάτων υγείας που είχαν οι μοναχοί από τις πολλές ώρες καθιστικού διαολογισμού και αυτή η μορφή αποτέλεσε την βάση για το Shaolin Chuan Fa και κατ'επέκταση άλλων πολεμικών τεχνών.

Το Luohan Gong αποτελείται από τρία φόρμ:

α) Τα χέρια των 18 Luohan (δίνει έμφαση στο τέλος του Υin και Yang, δυναμώνει σώμα και μυαλό, καλλιεργεί την αντίληψη)

β) Siu Luohan (μεγαλύτερη χρήση των αναπνοών παρά των κινήσεων του σώματος για να αναπαράγει την κυκλοφορία του Chi)

γ) Tai Luohan (καθιστικός διαλογισμός με διαφορετικούς τρόπους αναπνοής και θέσης των χεριών)