Menu

top banner homepage

Ιστορία του Fu Jow Pai

History of Fu Jow Pai

Ένα περιστατικό που συνέβη στον προαύλιο χώρο του Ναού Hoy Hong στην επαρχία Canton έμελε να έχει βαθιά ιστορική σημασία για το Σύστημα μας έναν αιώνα αργότερα, γιατί ήταν εκεί, στο Ναό Hoy Hong, όπου η ιστορία μας άρχισε.
History of Fu Jow Pai

Ο Wong Bil Hong γεννήθηκε το 1841 στην Canton. Εκπαιδεύτηκε στο Hung Gar System αρχικά υπό τον Wong Kay Yin και στη συνέχεια υπό το γιο του Δασκάλου Wong Fay Hung. Αργότερα έγινε ο ίδιος Δάσκαλος του Hung Gar. Μια μέρα προκλήθηκε σε μονομαχία από τον Δάσκαλο ενός άλλου Συστήματος κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας. Ο Wong Bil Hong, δεν θα μπορούσε να αρνηθεί μια τέτοια πρόκληση. Όπως ήταν σύνηθες εκείνη την εποχή, συμφώνησαν σε μια μονομαχία που θα λάβαινε χώρα στον προαύλιο χώρο του ναού Hoy Hong. Εφόσον διοργανώθηκε, οι δύο Δάσκαλοι ετοιμάστηκαν να αγωνιστούν στην περιοχή του Ναού και ενεπλάκησαν σε μια θανάσιμη μάχη, όταν τα σώματά τους  διαχωρίστηκαν και εκτοπίστηκαν σε απόσταση μερικών μέτρων.  Ανάμεσά τους στεκόταν ένας ηλικιωμένος Μοναχός από το Ναό, του οποίου η ανώτερη ικανότητα στις πολεμικές τέχνες ήταν προφανής, έτσι καταβεβλημένοι παραδόθηκαν στην πρόσκληση του Μοναχού για να συζητήσουν τις διαφορές τους μέσα στο Ναό. Με το Μοναχό ως μεσολαβητή, οι πολεμιστές κατέληξαν σε συμφωνία και ζήτησαν να τους δοθούν οδηγίες για την τέχνη του Μοναχού. Μετά από πολλή συζήτηση, ο Μοναχός τους αποδέχθηκε ως μαθητές και τους δίδαξε το Σύστημα του Kung-Fu που ονομαζόταν Hark Fu Moon (Black Tiger). Ο Wong Bil Hong, στη συνέχεια, πέρασε αρκετά χρόνια προπόνησης υπό τον Μοναχό στο Σύστημα Black Tiger μέχρι να τελειοποίησει το Σύστημα αυτό των Κινεζικών Πολεμικών Τεχνών. Αυτό το γεγονός έλαβε χώρα στο δεύτερο μισό του αιώνα, μια εποχή που οι εξεγέρσεις οδήγησαν τις πολιτικά αντίθετες θρησκευτικές κοινωνίες να ξεσπάσουν απέναντι σε κάθε τμήμα της Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας της Δυναστείας Ch'ing (Manchu). Η κυβέρνηση Ch'ing θεώρησε το Ναό των Shaolin, στην επαρχία Honan, ως το κέντρο των επαναστατικών δραστηριοτήτων κατά της Δυναστείας Manchu, δίωξε τους Μοναχούς και έκαψε το Ναό.

Wai Hong

Ο Δάσκαλος του Wong Bil Hong, ένας Μοναχός αρχικά από τους Shoalin, εισήλθε στην ασφάλεια του Ναού Hoy Hong για να αποφύγει τον κατατρεγμό. Για να προστατεύσει από την αντίποινα, το όνομά του και την προσωπική του ιστορία δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Έτσι η ανωνυμία του Μοναχού παραμένει μέχρι και σήμερα, παρόλο που η τέχνη του έχει διατηρηθεί με σύνεση δια μέσου τριών γενεών.

 

Ο Wong Bil Hong κληρονόμησε το κληροδότημα του Hark Fu Moon και φύλαξε με σύνεση τον πλούτο της γνώσης. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Wong Bil Hong δίδαξε αυτό το Σύστημα σε δύο μόνο μαθητές, ένας εκ των οποίων ήταν ο ανιψιός του Wong Moon Toy, και ο άλλος - ο υπηρέτης του. Λίγο πριν το θάνατό του το 1934, η τέχνη του Wong Bil Hong μετονομάστηκε σε τέχνη “Fu-Jow Pai of Hoy Hong Temple” στη μνήμη του Δασκάλου του, του Μοναχού του Ναού Hoy Hong. Μετά το θάνατο του Wong Bil Hong και ακολούθως το θάνατο του υπηρέτη του, ο Wong Moon Toy έγινε ο μοναδικός διάδοχος δεύτερης γενιάς του Συστήματος Fu-Jow Pai Tiger Claw.

Wong Moon Toy's Kwoon

Η σχολή του Lam Sai Wing, 1934. Ο Lum Cho στη δεύτερη σειρά έκτος από τα δεξιά, ο Tiger Claw Grandmaster Wong Moon Toy και ο Wong Bil Hong στη δεύτερη σειρά τρίτος και πέμπτος από τα δεξιά, αντίστοιχα. Άλλο ένα κομμάτι της άθικτης ιστορίας μας.

 

Ο Wong Moon Toy, ο Ύστερος Μεγάλος Διδάσκαλος του Fu-Jow Pai γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1907 στην επαρχία Canton της Νότιας Κίνας. Άρχισε την εκπαίδευση στο Kung-Fu ενώ ήταν ακόμα στην εφηβεία. Το 1927, αφού κατέκτησε το Hung Gar & Mi Chung I, έγινε δεκτός ως μαθητής από τον θείο του Wong Bil Hong στο Σύστημα Hark Fu Moon (Black Tiger). Παρόλο που ο Wong Moon Toy είχε ήδη μάθει άλλα δύο Συστήματα, η εκπαίδευση στο Black Tiger System ήταν επίπονη και αυστηρή, απαιτούσε μεγάλη νοητική και πνευματική πειθαρχία, καθώς και αντοχή για να αναπτύξει την ποιότητα και τον βαθμό επάρκειας που απαιτούνται για τα πρότυπα του Black Tiger. Ο Wong Moon Toy εκπαιδεύτηκε εντατικά για επτά χρόνια στην απομόνωση του βουνού Lor Fow με το θείο του. Η εξέλιξή του, ως αυθεντικός Δάσκαλος Πολεμικών Τεχνών, σφυρηλατήθηκε σε ένα περιβάλλον χωρίς τους περισπασμούς του μαζικού τρόπο ζωής και μετριάστηκε από τη συνεχή επιρροή ενός ιδιαίτερα εξελιγμένου ατόμου, του Δασκάλου του. Αυτοί οι παράγοντες τον επηρέασαν μόνιμα, γιατί ποτέ δεν έγινε εγωκεντρικός, παρά την προσωπική του ολοκλήρωση και τη σπουδαία γνώση των πολεμικών τεχνών. Ένας ταπεινός και ευγενικός άνθρωπος, με ένα υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

 

History of Fu Jow Pai

Μετά το θάνατο του Δασκάλου του το 1934, ο Wong Moon Toy κατέβηκε από τα βουνά και λίγο αργότερα έφυγε από την Κίνα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκε στην Chinatown της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε μετά το 20ο έτος της ηλικίας του. Ως διάδοχος του Συστήματος Tiger Claw, δεν ανέλαβε τις ευθύνες του περιστασιακά για περίπου είκοσι πέντε χρόνια που ο Ύστερος Μεγάλος Διδάσκαλος δίδαξε το Kung-Fu στη Νέα Υόρκη, μόνο σε λίγους εκλεκτούς που θεωρήθηκαν από τον ίδιο ως αντάξιοι να μάθουν Fu-Jow Pai. Στα υπόλοιπα, πολυάριθμα Kung-Fu Clubs και Συλλόγους δίδαξε Hung Gar και Mi Chung I, χωρίς να αναφέρει καν το όνομα του Fu-Jow Pai. Έτσι, το Fu-Jow Pai παρέμεινε άγνωστο στο ευρύ κοινό για ένα αιώνα πριν του επιτραπεί να παρουσιαστεί στον έξω κόσμο.

 

Το 1957, ο Μεγάλος Διδάσκαλος Wong Moon Toy κλήθηκε από τους μαθητές του να αποκαλύψει το Σύστημα στο κοινό, με την εξουσιοδότησή του και την εποπτεία του ιδρύθηκε η Κινεζική Αθλητική Λέσχη Αθλητών. Υποβοηθούμενη από τρεις από τους μαθητές του, τους Chow Wan Sau, Ngok P. Eng και Wai Hong. Κατά τη διάρκεια της διοίκησης της C.Y.A.C., διδάχθηκαν μόνο το Hung Gar και Mi Chung I. Οι πόρτες του Fu-Jow Pai δεν ανοίχθηκαν σε κανέναν. Οι αλλαγές στην παράδοση έγιναν σταδιακά και τα θεμέλια του Fu-Jow Pai είναι βαθιά ριζωμένα στην παράδοση που καλλιεργήθηκε από μια πολιτιστική κληρονομιά χιλιάδων ετών. Τα μυστικά κάθε πολεμικής τέχνης φυλάσσονταν με τη μεγαλύτερη δυνατή φροντίδα. Όμως, με κάθε επόμενο Μεγάλο Διδάσκαλο, η προοδευτική κοινωνικο-πολιτισμική προσαρμογή του Fu-Jow Pai υποβλήθηκε σε τροποποιήσεις και διαμορφώθηκε από τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και στάσεις της εποχής. Η καταλληλότητα του ανοίγματος του συστήματος Fu-Jow Pai Kung-Fu σε "ξένους" ήταν επίσης μια συνάρτηση αυτής της αλλαγής.

History of Fu Jow Pai

Όταν ο Ύστερος Μεγάλος Διδάσκαλος Wong υπέκυψε σε μια θανατηφόρα ηπατική νόσο το 1960, άφησε επτά μαθητές, ένας από τους οποίους ορίστηκε ως ο διάδοχός του. Μετά το πένθος τους, οι μαθητές δημιούργησαν μια επιτροπή για να επιβλέπουν τα θέματα του Συλλόγου και να διατηρήσουν την κληρονομιά του Fu-Jow Pai που κληροδοτήθηκε από τον Δάσκαλο τους. Η Επιτροπή είναι σήμερα το Ανώτερο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Fu-Jow Pai, Inc.