Menu

top banner homepage

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος

waihongΟ Μεγάλος Διδάσκαλος Wai Hong, ο Διάδοχος Τρίτης Γενιάς, είναι ο "Πατέρας" του Fu-Jow Pai, του οποίου η έδρα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου γεννήθηκε το σημερινό Fu-Jow Pai.

Γεννημένος στην Canton της Κίνας, ο Μεγάλος Διδάσκαλος Wai Hong ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στις πολεμικές τέχνες από παιδί. Εκτός από το Fu-Jow Pai, έμαθε επίσης αρκετά άλλα Συστήματα του Kung-Fu, κυρίως το Hung Gar, Mi Chung I, Choy Lee Fut και Tai Chi Chuan.

Το 1957, ο Δάσκαλος Wai Hong άρχισε να παρέχει βοήθεια στον Σεβάσμιο Μεγάλο Διδάσκαλο Wong Moon Toy. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Διδάσκαλου, ο Master Wai Hong έγινε ο «Διάδοχος Τρίτης Γενιάς».

Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 1960, ο Μεγάλος Διδάσκαλος έχει αφιερωθεί στην προώθηση του Fu-Jow Pai Kung-Fu και των κινεζικών πολεμικών τεχνών γενικά. Ήταν αυτός, ο οποίος μετά από σχεδόν δέκα χρόνια αξιολόγησης των προοπτικών των τεχνών για τις οποίες ήταν υπεύθυνος, αποφάσισε να κάνει τον Fu-Jow Pai διαθέσιμο σε όλους όσους θα προσπαθούσαν να επιτύχουν τα πρότυπά του. Τον Αύγουστο του 1968, ο Μεγάλος Διδάσκαλος οργάνωσε επίσημα την Ομοσπονδία Fu-Jow Pai, χρηματοδοτούμενη από το κράτος της Νέας Υόρκης το 1971, κάνοντας έτσι το όνομα γνωστό και τις τέχνες προσιτές στο κοινό για πρώτη φορά.

Μέσα από χρόνια αφοσίωσης, έχει εκπαιδεύσει έναν εντυπωσιακό αριθμό μαθητών υψηλής ποιότητας και ειδικευμένους εκπαιδευτές, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, που είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο των πολεμικών τεχνών καθώς και εξαιρετικούς performers και κορυφαίους ανταγωνιστές. Παράλληλα, επέκτεινε τα εκπαιδευτικά του προγράμματα σε κολέγια και πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης καθώς και σε άλλα ανατολικά κράτη και στην Καραϊβική. Είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα και ταχύτερα αναπτυσσόμενα Συστήματα στον κόσμο. Το Fu-Jow Pai, που προέρχεται από τη Νέα Υόρκη, είναι μια υπερήφανη ενσάρκωση τρίτης γενιάς του πρωτότυπου Shaolin Hark Fu Moon, Black Tiger System.

Μια ακόμα διακεκριμένη συνεισφορά στον κόσμο των πολεμικών τεχνών από τον Μεγάλο Διδάσκαλο Wai Hong ήταν ότι ήταν ο πρώτος που προώθησε το Full Contact Tournament το 1971. Η ιδέα του υιοθετήθηκε από τους υποστηρικτές αυτής της χώρας. Από την οποία επηρεάστηκε άμεσα η ανάπτυξη των σημερινών Full-Contact Tournaments.

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος ήταν επίσης ο ιδρυτής της Ομοσπονδίας Kung-Fu των Ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών. Η μεγαλύτερη Ένωση διαφορετικών Συστημάτων Kung-Fu και επαγγελματιών στην Αμερική, η οποία από μόνη της ήταν κάτι καινούργιο για την κοινότητα Kung-Fu και είχε παραμείνει παραδοσιακά αμοιβαίως απρόσιτη.

Luohan Qi Gong

Luohan Qi Gong Τι είναι το Qigong?

Το Qigong είναι μια προληπτική μέθοδος θεραπείας 4000 ετών προερχόμενη από την Κίνα. Ανάλογα με τη μορφή του Qigong έχουμε ασκήσεις που είναι σε ακινησία και ασκήσεις οι οποίες έχουν μια ολόκληρη σειρά συγκεκριμένων κινήσεων και αναπνοών που σκοπό έχουν την καλύτερη υγεία του ασκούμενου μέσα από την ενδυνάμωση του σώματος με φυσικό τρόπο,την νοητική χαλάρωση και την πνευματική διαύγεια.
Έχουν ανακαλυφθεί από τον Guo Morno, ιστορικό και Πρόεδρο της Κινέζικης επιστημονικής ακαδημίας, ευρήματα που υποδηλώνουν την ύπαρξη ασκήσεων αναπνοής στην μπρούτζινη γραφή, Jin Wen, κατά την δυναστεία Zhou D (1100-221 π.Χ.). Επίσης αναφορές για την σημαντικότητα της αναπνοής γίνονται και στο περίφημο βιβλίο Ηuang Di Μeijing της εσωτερικής ιατρικής του οποίου συγγραφέας πιστεύεται ότι είναι ο Ηuang Di. Το βιβλίο σε ένα σημείο αναφέρει κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να μας περάσει απαρατήρητο:
“ Κάποιος θα πρέπει να εισπνεύσει την ουσία της ζωής, να ρυθμίσει την ανάσα για να διατηρεί το πνεύμα και να κρατά τους μύες χαλαρούς. Όταν το μυαλό είναι ήσυχο και άδειο το αληθινό Qi είναι ελεγχόμενο. Αν κρατήσετε το μυαλό σας συγκεντρωμένο τότε ο κίνδυνος της ασθένειας θα εξαφανιστεί.”
“ Αυτοί που έχουν πρόβλημα με τα νεφρά τους μπορούν να κάνουν τις παρακάτω ασκήσεις: νωρίς το πρωί σταθείτε προς το Νότο, αναπνεύστε επτά φορές χωρίς να σκεφτείτε τίποτα.”

Luohan Qi GongΤι είναι το Luohan Gong;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την προέλευση του Luohan Gong έτσι ώστε να αντιληφθούμε την αξία της άσκησης αυτής όπως και την σημαντικότητα της δικής μας θέσης αφού γινόμαστε κοινωνοί αυτής της άσκησης. Γι' αυτό και αξίζει τον κόπο μια ιστορική αναδρομή:
Τον 6ο αιώνα ένας βουδιστής μοναχός από την Ινδία με το όνομα Bodhidarma ή Pu Ti Ta Mo στα Κινέζικα, ήταν ο 36ος πατριάρχης του Μahayana Buddism, έφερε στην Κίνα το Tripitaka -τα τρία Sutras- και ταξίδεψε σε όλη την χώρα. Τελικά εγκαταστάθηκε στον ναό των Shaolin της επαρχίας Xenan. Αυτός ήταν ο ιδρυτής του βουδιστικού Chan αργότερα γνωστού στην Ιαπωνία ως Zen. Σύμφωνα με το θρύλο ο Bodhidarma πέρασε 9 χρόνια κάνοντας διαλογισμό σε μια σπηλιά. Κατά την διάρκεια των εννέα αυτών χρόνων ανακάλυψε ότι η σωματική ακινησία μαζί με το έντονο κρύο και τον άνεμο ήταν η αιτία των σωματικών του πόνων και της κούρασης που ένιωθε. Οι μαθητές του υπέφεραν απο τα ίδια προβλήματα. Ο Bodhidarma δημιούργησε μια σειρά ασκήσεων βασισμένων στην Ινδική γιόγκα, στην Κινέζικη καλή υγεία, στην συνεχόμενη άσκηση και στην κίνηση των άγριων ζώων τα οποία είχε παρατηρήσει. Αυτή η σειρά ασκήσεων είναι γνωστή ως “Τα χέρια των 18 μοναχών” και θεωρείται πως από αυτές τις ασκήσεις δημιουργήθηκε το Shaolin Chuan Fa.

Σύμφωνα με μερικούς συγγραφείς κατά τη διάρκεια της δυναστείας Υuan (1264-1368) “ Τα χέρια των 18 Luohan” επεκτάθηκαν σε 72 κινήσεις και αργότερα σε 173 και αποτέλεσαν τη βάση για το Shaolin Chuan Fa. Είναι βασικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το Luohan Gong δεν είναι ακόμα μια κινέζικη άσκηση που μας ήρθε στη Δύση. Το Luohan Gong είναι η αρχική μορφή μιας μεθόδου προληπτικής θεραπείας των προβλμάτων υγείας που είχαν οι μοναχοί από τις πολλές ώρες καθιστικού διαολογισμού και αυτή η μορφή αποτέλεσε την βάση για το Shaolin Chuan Fa και κατ'επέκταση άλλων πολεμικών τεχνών.

Το Luohan Gong αποτελείται από τρία φόρμ:

α) Τα χέρια των 18 Luohan (δίνει έμφαση στο τέλος του Υin και Yang, δυναμώνει σώμα και μυαλό, καλλιεργεί την αντίληψη)

β) Siu Luohan (μεγαλύτερη χρήση των αναπνοών παρά των κινήσεων του σώματος για να αναπαράγει την κυκλοφορία του Chi)

γ) Tai Luohan (καθιστικός διαλογισμός με διαφορετικούς τρόπους αναπνοής και θέσης των χεριών)

 

Ιδιαίτερα μαθήματα

Ηρακλής ΣταμάτηςΙδιαίτερα μαθήματα Fu Jow Pai Kung Fu παραδίδονται, κατόπιν συνεννόησης με τον Sifu Ηρακλή Σταμάτη.